Založ si blog

Príčiny Osvienčimského procesu? – národný socializmus

Moja reakcia na článok- Aké sú skutočné príčiny Osvienčimského procesu? Strach z národného socializmu, alebo strach z nemeckej hrdosti?

 

V prvom rade oceňujem rozsah a faktičnost (podopretú priloženou literatúrou) Tvojho článku. Zďaleka nemám danú oblasť tak naštudovanú ako Ty, preto nebudem diskutovať o hodnovernosti či skutočnosti uvádzaných historických udalostí. Pozriem sa na to však z iného uhla.

Nie je pravda, že trocha zanedbávaš príčinu a následok?

Bezpochyby sa páchali po vojne neprávosti a zverstvá na nemeckom civilnom obyvateľstve a pre také správanie neexistuje ospravedlnenie. Dá sa mu však porozumieť. Príčinou toho boli udalosti 2 svetovej vojny a doby nacizmu. Píšeš predsa že nespochybňuješ udalosti Holokaustu. Podhubie, z ktorého to všetko zlo vtedajšej doby vyrástlo bol práve nemecký národný socializmus. Či tie zverstvá, ktoré sa páchali na nemeckom civilnom obyvateľstve po vojne boli bez príčiny? A teda, ak prvotná príčina, ktorá naštartovala sled zverstiev (páchaných na jednej aj druhej strane) má korene vo filozofii národného socializmu, nie je pochopiteľné, že sa generácie blízke týmto udalostiam snažili zabrániť je obrodeniu? Navyše v krajine kde to všetko začalo? Aj za cenu manipulácie verejnej mienky? Ja to vidím ako vcelku pochopiteľné a z hľadiska ľudí žijúcich len 20 rokov po nacizme aj istým spôsobom správne. S odstupom času budú generácie schopné posudzovať túto dobu objektívnejšie, neprávosti spáchané na nemeckom civilnom obyvateľstve priznať a snáď sa za ne aj časom ospravedlniť (čiastočne sa tak už deje). Pre všetkých židov, nemcov, ale aj rusov či slovákov, ktorý zomreli vo vojne alebo v pracovnom či vyhladzovacom tábore, alebo na popravisku, na obidvoch stranách to už nebude nič platné. Nič to však nemení na tom, že prvotná príčina bol Hitlerov nemecký národný socializmus.

 

Rozprávka o kráľovi jeho pokladníkovi a márnotratnom šašovi.

10.05.2012

V krajine za sklenenou horou a čiernočiernym lesom, kde sa piesok lial a voda sypala, žil prebohatý kráľ. Tento mal veselého a márnotratného šaša, ale aj usilovného, po peniazoch a moci bažiaceho pokladníka. Šašo viedol život šaša, tu kráľa pobavil tu sa so slúžkou v komnate poveselil, tamto dobrého vína popil. Jeho život bol roztopašný a nákladný a tak bol šašo [...]

Robert Fico a „prisoner’s dilemma“

25.03.2012

Dnes by som sa chcel zamyslieť. Dúfam, že sa mi to podarí. Ak sa mi to predsa len nepodarí, prosím prípadného čitateľa o zhovievavosť. Nevyžadujem však, aby čitateľ čítal článok až do konca. Nech kľudne skončí tam, kde končí úvaha a začína blábol. Ak čitateľ postúpil s textom až sem, rád by som ho informoval o čom budem uvažovať. Veľa sa dnes [...]

Prečo progresívna?

18.03.2012

Pri mojom príjme 2000 Eur mesačne zaplatím pri rovnej 19 %- nej daňovej sadzbe cca 280 Eur na daniach, zatiaľ čo ludia s príjmom 800 Eur zaplatia cca 75 Eur. To znamená, že aj pri rovnej sadzbe dane ľudia s vyšším príjmom prispievajú na chod štátu viacej ako prispievajú menej zarábajúci. Toto je častý argument odporcov progresívneho danenia. Pokúsim sa vysvetliť prečo [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 13104x
Priemerná čítanosť článkov: 2621x

Autor blogu

Kategórie